Maak uw keuze

Maastricht

Ontdek Maastricht!

Waar vind je nog een vergelijkbare stad als Maastricht in het huidige Nederland? Historische panden en moderne designwinkels flankeren de eeuwenoude straten van de stad Maastricht. Bijzondere kerken  en uitgehakte  grotten vervolmaken het aangezicht van de historische stad Maastricht. Er zijn maar weinig steden waar u urenlang kunt wandelen door de aantrekkelijke straatjes zonder dat u zich een moment zult vervelen.  En wordt u moe? Geen probleem, overal zijn gezellige terrasjes waar u iets kunt drinken of heerlijk kunt eten. Met name de pleinen van Maastricht zijn beroemd, wat dacht u van een bezoek aan het zeer gezellige Vrijthof of aan de Markt, dat wordt gedomineerd door het fraaie  17e-eeuwse Stadhuis. Hier is altijd iets te beleven, maar vooral als er markt wordt gehouden. Maar uiteraard kunt u in geheel Maastricht uitstekend winkelen.  Het centrum van Maastricht ligt op een afstand van slechts 22 kilometer van de ingang van Buitenplaats de Mechelerhof.

Maastricht was in het verleden een Romeinse nederzetting. De Romeinen maakten hier gebruik van een doorwaardbare plaats door de rivier de Maas, een zogenoemde tricht, in het verleden ook wel fort of furt genoemd (denk aan Amersfoort en Frankfurt). Deze tricht of doorwaadbare plaats sloot aan op de Romeinse Herenbanen (wegen). Geen wonder dat men deze nederzetting Maastricht ging noemen ofwel `doorwaadbare plaats door de rivier de Maas’. In een later stadium bouwden de Romeinen hier de eerste brug over de Maas.

Bezienswaardigheden Maastricht

Tegenwoordig zijn er nog veel bezienswaardigheden in de stad Maastricht die zijn te herleiden naar de eeuwenoude geschiedenis van de stad. Middelpunt van de stad is het Vrijthof, een groot plein met gezellige terrasjes die wordt geflankeerd door de Sint Servaasbasiliek en de lange Sint Janskerk die u ook kunt beklimmen. De bekende Maastrichtse dirigent André Rieu gebruikt het Vrijthof regelmatig voor het geven van een openluchtconcert. U kent deze openluchtconcerten van André Rieu vast wel van de televiseuitzendingen. De fraaie Sint Servaasbasiliek is gebouwd boven het graf van Sint Servaas en is zeker een bezoek waard. De prachtige glas-in-lood ramen met daarop de afbeeldingen van de bisschoppen van Maastricht trekken ook bezoekers uit Duitsland en België. Het orgel wordt tijdens speciale gelegenheden bespeeld door het orgelgilde van de stad.

Aan de vierkante Markt van Maastricht staat het statige stadhuis dat werd ontworpen door Pieter Post, die ook naam als architect maakte met het Mauritshuis in Den Haag en het Koninklijk Paleis op de dam in Amsterdam. Verder kunt u in Maastricht een bezoek brengen aan de bezienswaardige Helpoort, de oudst bekende stadspoort van Nederland, stammende uit het jaar 1229. In spannende tijden sloeg men hier het kruit van de stad op in de hoop dat de dikke stadsmuren de stedelingen zouden beschermen tegen eventuele ontploffingen.  Boven op de Sint Pietersberg vindt u het gelijknamige Fort Sint Pieter, gebouwd in 1701. Vanaf hier heeft u een fraai uitzicht over de stad Maastricht. Onder het strategisch gelegen fort vindt u de mergelgrotten, een labyrint van uitgehakte mergelgangen waar ooit Napoleon doorheen is gelopen. Bijna net zo oud is de Bisschopsmolen. Nog steeds bakt men hier broden en wordt het graan gemalen in de watermolen. Houdt u van gezelligheid, dan kunt u een bezoek brengen aan de vele horecagelegenheden die zich rond de oude binnenhaven van Maastricht hebben gevestigd. In het centrum van de stad op de kruising Muntstraat, Jodenstraat, Grote Straat en de Kleine Straat staat het Dinghuis, een statig gebouw uit de 15e eeuw. Bijzonder is de gevel van dit gebouw. Hier sprak men in het verleden recht. Als je pech had verdween je direct in een van de cellen die zich in de kelders van het Dinghuis bevonden. Tegenwoordig vindt u er geen gevangenen meer, maar kunt u hier informatie over Maastricht krijgen van de plaatselijke VVV. Andere bekende bezienswaardigheden in Maastricht zijn het Bonnefantenmuseum met wellustige schilderijen van Rubens en werken van Brueghel en Van Dyck.  Opmerkelijk is de fijne lichtval op de vele kunstwerken, de oude meesters waardig. Vergis u echter niet, er zijn ook veel moderne kunstenaars met hun werken aanwezig in het Bonnefantenmuseum. De Kasteelruïne Lichtenberg ligt ook op de Sint Pietersberg in de directe omgeving van het Sint Pietersmuseum. Bijzonder is het uitzicht op de onder u meanderende rivier de Maas. Al met al is Maastricht een eeuwenoude stad met heel veel bezienswaardigheden die u zeker met uw bezoek moet vereren!